PSK opäť zabodoval v súťaži o najkrajší slovenský kalendár

03.04.2013 Prešov

Prešov 3. apríla (TASR) – Nástenný kalendár, ktorý vydal Prešovský samosprávny kraj na tento rok, získal prvé miesto súťaži o Najkrajší kalendár Slovenska 2013 v kategórii regióny. PSK v posledných rokoch získal popredné umiestnenia v tejto súťaži. Tento raz porotu zaujal kalendár s názvom Celý svet je divadlo. Rovnaký podtitul má aj prebiehajúca sezóna Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove, ktorého zriaďovateľom je vyšší územný celok.
„Na dvanástich atraktívnych fotografiách predstavil náš dvorný fotograf Ján Štovka umelecký kolektív divadla. Herci sú odfotení v divadelných kostýmoch na rôznych miestach v regióne – od Lomnického štítu, cez Tri koruny až po Domašu a Starinu. Fotografií v sérii vzniklo oveľa viac, do kalendára sa však vošlo iba 12,“ priblížil riaditeľ DJZ Ján Hanzo.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že do 21. ročníka súťaže prihlásilo 30 vystavovateľov spolu 36 kalendárov. Doplnila, že v súťaži sa v tomto roku opäť úspešne prezentovalo aj ďalšie kultúrne zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK a to konkrétne Ľubovnianske múzeum.
„V kategórii Regióny obsadilo so svojím nástenným kalendárom tretiu priečku. Okrem toho porota udelila Ľubovnianskemu múzeu prvé miesto za propagačnú brožúru Poľské korunovačné klenoty na hrade Ľubovňa,“ zdôraznila hovorkyňa.
PSK svojimi nástennými kalendármi už tradične v rámci tejto súťaže obsadzuje popredné priečky. V roku 2008 zvíťazil s kalendárom Pamiatky horného Šariša v skanzene Šarišského múzea. O rok neskôr získala regionálne samospráva druhé miesto za nástenný kalendár Renesančný kaštieľ v Humennom, v roku 2010 prvé miesto za kalendár Sedem divov Prešovského kraja a vlani druhé miesto za kalendár Najkrajšie panorámy Prešovského kraja.
Súťaž najkrajší kalendár Slovenska má dlhoročnú tradíciu, v tomto roku sa koná 21. ročník. Súťaž Najkrajšia kniha a propagačný materiál o Slovensku píše v tomto roku 6. ročník. Obe vyhlasuje a organizuje Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov.
Fitzeková doplnila, že slávnostné vyhodnotenie a vyhlásenie výsledkov oboch súťaží sa uskutoční 9. apríla v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici v rámci vernisáže víťazných exponátov. Výstava v Banskej Bystrici potrvá do 5. mája a počas roka budú exponáty vystavené aj v ďalších slovenských mestách.
 

Vyberte región